Green Key Goud certificaat
Green Key is hét internationale keurmerk dat staat voor duurzame bedrijfsvoering in de hospitality sector. In januari 2016 heeft de Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK) de Gouden Green Key toegekend aan Hotel De Bonte Wever Assen.
Green Key
Bedrijven met een Green Key keurmerk doen er alles aan om het milieu te sparen, zonder dat hun gasten inleveren op comfort en kwaliteit. Zij gaan daarbij een stap verder dan de normale wet- en regelgeving vereist. Zo zal een Green Key accommodatie zuinig omgaan met energie en water. Denk hierbij aan vormen van energieterugwinning, spaarlampen, lichtsensoren en bijvoorbeeld timers voor airconditioning en verwarming. Er wordt niet meer gewassen dan nodig is en er worden milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen gebruikt. Een Green Key accommodatie toont maatschappelijke betrokkenheid op meerdere vlakken en betrekt onder andere haar leveranciers in dit proces. Wereldwijd zijn er ruim 1600 bedrijven in 18 landen aangesloten bij het internationale keurmerk Green Key.
Green Key Goud
Het Green Key certificaat kent drie niveaus: brons, zilver en goud. Hoe meer milieumaatregelen een recreatiebedrijf heeft ingevoerd, hoe hoger het ‘milieuvriendelijke’ niveau.
Bron: www.greenkey.nl
MVO-VERKLARING De Bonte Wever
Hotel De Bonte Wever voldoet aan de volgende afspraken:
- Wij leveren een actieve bijdrage aan de ontwikkeling van ons vak en de overdracht van onze kennis aan anderen die het vak willen leren. Wij streven er in dit kader naar continu leerplekken aan te bieden de diverse organisatie (scholen en begeleiders van herintreders). Alle afdelingen binnen De Bonte Wever zijn hierbij betrokken.
- Wij informeren onze gasten en leveranciers dat we maatschappelijk verantwoord ondernemen. Informatie wordt onder andere verstrekt via onze website www.debontewever.nl en binnen ons complex middels interne communicatie middelen. Leveranciers stellen wij schriftelijk op de hoogte en informeren wij in persoonlijke gesprekken.
- Wij maken transparante afspraken met gasten en leveranciers en informeren ze over de kwaliteit van onze product en hoe we de kwaliteit bewaken.
- Wij bepalen de sociale impact van onze diensten en beperken deze zo veel als mogelijk voor zover het een negatieve impact, zoals frauduleus handelen, intimidatie uitbuiting en kinderarbeid betreft.
- Wij bewaken zowel de continuïteit van onze onderneming als die van de werknemer en wij dragen zorg voor voorzieningen mochten we te maken krijgen met verlies van inkomsten. De continuïteit is organisatie breed een vast onderwerp op de agenda. Alle leidinggevende hebben in dit kader volledig inzicht in resultaten. Personeelsbeleid wordt met alle leidinggevenden in dit kader besproken en vastgelegd.
- Wij leveren op meerdere vlakken ieder jaar vrijwillig een bijdrage aan maatschappelijke doelen en/of instellingen door giften en sponsoring.
- Wij werken continu aan het verminderen van de milieubelasting en het vergroten van het duurzame karakter van ons bedrijf.
- Wij werken continu aan het verbeteren van ons eigen inkoopproces en richten ons vooral op goederen en diensten die duurzaam zijn, bij voorkeur voorzien van een milieu- duurzaamheids- en/of sociaal keurmerk.
Assen, december 2015
C. de Ruiter, directie
Duurzaam inkoopbeleid
Overzicht
Binnen De Bonte Wever streven we naar een duurzaam inkoopbeleid waarmee ook de markt gestimuleerd wordt naar een meer innovatiegerichte en duurzame aanpak van inkoop. Dit doen we door bij elke aankoop een bewuste keuze te maken, door de gehele productlevenscyclus van groei tot teruggang te onderzoeken en de mogelijkheid tot fair-trade, bio-gecertificeerde en/of streekproducten te overwegen. Bij de keuzes betreffende de inkoop van producten houden we rekening met het effect op het milieu en op de mensheid. Hierbij kijken we naar elk product en dienst op zich, waardoor de keuze van de leveranciers en de producten gebaseerd is op wat het beste is voor de omgeving en het milieu.
Beleid
Als deel van ons MVO-beleid om onze omgeving een gezonder en beter woon- en werkklimaat te maken, streven we naar het inkopen van producten en materialen die gecertificeerd zijn met een milieukeurmerk of die fair-trade, recyclebaar, bio-gecertificeerd, energie-efficiënt of streekgebonden zijn. We trachten ons afval zoveel mogelijk te beperken en het scheiden van meerdere afvalfracties. Met onze grootste leveranciers hebben we een duurzaamheidsverklaring ondertekend waarin we concrete afspraken hebben gemaakt betreffende de ontwikkeling van een duurzamer beleid en een duurzame samenwerking. Ook geven we voorkeur aan leveranciers die een duurzaamheidbeleid hebben en duurzame goederen leveren.
Doel:
Het doel is om richtlijnen in kaart te brengen die de inkoop van duurzame producten en diensten stimuleren, zonder de prestaties van het hotel te beïnvloeden. Bij de inkoop van producten wordt naar lange termijn besparingen gekeken in tegenstelling tot kostenbesparingen op korte termijn.
Richtlijnen voor de komende tijd:
- Selecteren van minder milieubelastende en sociaal verantwoorde F&B producten
- Terugbrengen van het gebruik van milieubelastende bestanddelen.
- Milieuvriendelijke verven met Europees Ecolabel, Milieukeur, NF environment of natuurverven.
- Schoonmaak- en vaatwasmiddelen met een milieukeurmerk.
- Brandblussers met het keurmerk Milieukeur.
- Beperken van verpakkingsmateriaal d.m.v. minimaliseren van monoverpakkingen bij diverse voedingsmiddelen.
- Voorkeur geven aan lokale leveranciers, leveranciers die duurzame goederen leveren of leveranciers met wie een duurzaamheidsverklaring is ondertekend.
- Duurzame bouwmaterialen toe te passen tijdens nieuwbouw, verbouw en/of renovatie.
- Zorgen voor minder schadelijke productieprocessen door de inkoop van minder milieubelastend papier met een milieukeurmerk zoals Europees Ecolabel, Nordic Swan of Blaue Engel, FSC of PEFC mits deze ECF/TCF gecertificeerd zijn.
- Beperken van restafval door het scheiden van afvalfracties (papier, kartons, glas, KGA, cartridges en toners en blik).
- Energiebesparende maatregelen toepassen door energie-efficiënte verlichting in te kopen, zoals LED, PL, TL en spaarlampen (in tegenstelling tot halogeen en gloeilampen). Tevens wordt energie-efficiënte apparatuur ingekocht met een A-label.
- Waterbesparende maatregelen toepassen bij alle douches, kranen en toiletten.
- Bij aanschaf van nieuw apparatuur wordt de voorkeur geven aan energiezuinige en waterbesparende apparatuur.
- Het inkopen van groene stroom dat wordt opgewekt uit natuurlijke bronnen, zoals windenergie, zonne-energie, waterkracht en bio vergisting.
- Het voortzetten en onderzoeken van nieuwe alternatieven t.a.v. eigen energieopwekking of hergebruik van energie.
Verantwoordelijk
- Veiligheidsdeskundige en Green Key coördinator
- Green Team
- Management en directie
De inkoopdoelstellingen worden ten minste jaarlijks herzien en beoordeeld. De prestaties worden geëvalueerd en nieuwe doelstellingen zullen worden geformuleerd.
Inkooprichtlijnen
- Selecteren van minder milieubelastende en sociaal verantwoorde F&B producten*.
- Terugbrengen van het gebruik van milieubelastende bestanddelen. Dit wordt gedaan door het gebruikmaken van:
– Schoonmaak- en vaatwasmiddelen met een milieukeurmerk (EU Ecolabel, EcoCert)
– Brandblussers met het keurmerk Milieukeur
- Beperken van verpakkingsmateriaal d.m.v. minimaliseren van mono verpakkingen bij suiker, koffiemelk, vleeswaren, kaas, yoghurt, muesli, cornflakes en koffiekoekjes.
- Voorkeur geven aan lokale leveranciers, leveranciers die duurzame goederen leveren of leveranciers met wie een duurzaamheidsverklaring is ondertekend. Door het ondertekenen van de duurzaamheidsverklaring geeft de leverancier aan dat hij zich inzet voor verantwoord ondernemen en een duurzame samenwerking.
- Informeren naar duurzame bouwmaterialen tijdens nieuwbouw, verbouw en/of renovatie.
- Zorgen voor minder schadelijke productieprocessen door de inkoop van minder milieubelastend papier met een milieukeurmerk zoals Europees Ecolabel, Nordic Swan of Blaue Engel, FSC of PEFC mits deze ECF/TCF.
- Beperken van restafval door het scheiden van afvalfracties (papier, kartons, glas, KGA, cartridges en toners, swill en blik).
- Energiebesparende maatregelen toepassen door energie-efficiënte verlichting in te kopen, zoals LED, PL, TL en spaarlampen (in tegenstelling tot halogeen en gloeilampen). Tevens wordt energie-efficiënte apparatuur ingekocht met een A-label.
- Waterbesparende maatregelen toepassen door bij de douches een maximale doorstroming van 9 liter per minuut, bij de kranen 3,8 liter per minuut en bij de toiletten 6 liter per spoeling te realiseren. Om deze doorstroming te realiseren worden water doorstroombegrenzers ingekocht.
- Bij aanschaf van nieuwe apparatuur wordt de voorkeur gegeven aan energiezuinige en waterbesparende apparatuur.
* Onder minder milieubelastende producten of sociaal verantwoorde producten worden producten verstaan met erkende certificeringen, zoals EKO, Europees biologisch keurmerk, Label rouge, Fair Trade, Max Havelaar, UTZ, Rainforest Alliance, MSC (Marine Stewardship Council), USDA Organic, Soil Association, Krav, Bio-garantielabel, Bio-Siegel, Demeter, Milieukeur, Europees Ecolabel, Biologique (AB). Tevens vallen hieronder ook streekgebonden producten.